Receta Gatimi Tradicionale dhe nga Bota

Lakrori me dy pete i pjekur ne sac Receta Gatimi ne Shqip

Perberesit per brumin:                                

  • 300 gr miell                                                                              
  • 1 gote kos 
  • 1 luge gjelle kripe
  • 1 luge kafe sode buke

      per mbushjen:

  • 2 kokrra qepe te medha 
  • 2 speca
  • 3 kokrra domate mesatare
  • kripe
  • vaj

    Pergatitja:

  1. Hedhim mjellin ne nje tepsi dhe i hapim nje grope ne mes
  2. Hedhim kripen dhe soden e bukes , kosin ne gropen e hapur
  3. I perziejme me dore duke shtuar uje te vakur derisa te behet brumi (Brumi duhet te jete i bute ne menyre qe peta te hapet me lehtesi)
  4. E leme pak kete brume te vije derisa te pregatisim mbushjen
  5. Per mbushjen grijme holle qepet ne nje tigan dhe i veme te skuqen duke i hedhur 3-4 luge gjelle vaj
  6. Grijme specat dhe i shtojme tek qepet dhe vazhdojme i skuqim
  7. Mbasi te jene skuqur mire qepet dhe specat i hedhim domatet e grira ( eshte mire qe domateve tu heqim me pare luspen  e cila hiqet me lehtesi po ti futim ne uje te nxehte)
  8. E leme te zieje ne tigan derisa te behet homogjene, mund ti hedhim pak uje sipas deshires 
  9. E leme te ftohet 
  10. Nderkohe ndajme brumin ne dy pjese. Pjesa e siperme me e vogel se e poshtmja 
  11. Hapim peten e poshtme dhe e veme ne tepsi te lyer me pare me vaj.
  12. Hedhim mbushjen dhe e hapim uniforme ne pete.
  13. Hapim peten e dyte me te madhe dhe e vendosim siper duke i kthyer pak anet.
  14. E pjekim ne sac per 20 minuta.
  15. Mbasi e nxjerrim e lyejme siper me gjalp dhe ju befte mire.

   Shenim: Mbushja mund te behet sipas deshires prsh: me presh dhe gjize, me spinaq, kos dhe veze, me laker arme etj.