Receta Gatimi Tradicionale dhe nga Bota

Torte me pjeshka

Perberesite:

Per brumin:

3 veze

80 gr sheqer

krip

50 gr miell

20 gr niseshte

2 luge gjelle kakao

Per kremin:

350 gr pjeshka

8 fleta te bardha zhelatine

500 gr gjiz

150 gr jogurt

1 luge gjelle leng limoni

100 gr sheqer

2cl liker portokalli

2 te bardha te vezeve

150 gr marmellad pjeshke

Pergaditja:

1.Nxehim furren ne 180 Grad.

2.Per brumin ndajme vezet. Te verdhat e vezeve i rrahim me gjysmen e sheqerit.Te bardhat me kripen i rrahim me mikser pastaj ia qesim sheqerin e mbetur dhe vazdhojme prap me rrahjen.Kete mase e qesim te te verdhat e vezeve.Miellin me niseshten dhe kakaon e perzim dhe i qesim te masa nga vezet.Brumin e qesim ne tepsi me permasa 20x30cm te mbuluar me leter per pjekje dhe e lem ne furr te pjeket per 20 minuta(shiko me piru a eshte pjekur).

3.Nxerrim tepsin nga furra dhe e lem te ftohet pastaj e largojme nga tepsia dhe ia jekin letren.

4. Pastrojme pjeshket ia jekim edhe levoren pastaj i presim ne copa te vogla dhe gjysmen e tyre i bejme pure me mikser per bluarje dhe pjesen tjeter e lem anash.

5.Per kremin me gjiz zhelatinen e zbusim ne uje te ftohet.

6.Gjizen e perzim me jogurtin,pjeshket pure,lengun e limonit dhe sheqerin. Zhelatinen e shtypim mir ne liker portokalli duke e nxehru ne temperatur te vogel ia qesim 2 luge gjelle nga masa me gjiz dhe kete e qesim te masa tjeter e gjizes se perzier.Te bardhat e vezeve i rrahim me mikser dhe i qesim te kremi me gjiz.

7.Peten e presim per se zgjati ne tre pjese ne madhesi 3x30 cm.Marmelladen e nxehim.

8.Marrim nje tepsi ne madhesi 7x30cm e mbeshtjelli me foli te tejdukshme ia qesim 1/5 e kremit me gjiz.Ne mes i qesim marmellad e shperndajm dhe prap me 1/5 e kremit e mbulojme.Vendosim nje pete te prere me kudes dhe ia qesim prap 1/5 te kremit.E lyejm me marmellad prap dhe ia qesim kremin.Ia vendosim edhe nje pete tjeter dhe e lyejm me kremin dhe ne fund ia qesim peten e fundit.E lem per 4 ore ne frigorifer të Ftohet.