Do te doja qe kjo teme te kete vetem receta gatimi per dieta si weitghtwatchers etj.
Dieta e gjelles me laker, versioni mediterran:
500 g Laker e bardhe
1 Spec i madh i kuq
1 Spec i madh i verdhe
250 g Karrota
3 dege selleri
250g Bishtaja
1 Qepe e madhe e thate
2 Thelpinj hudhre
4 luge gjelle vaj ulliri
2 Speca djeges te thate
Kripe,
1 liter leng perimesh (instant)
Ereza si borzilok dhe koper
3 sardelle (1 dose)
4 Domate ose nje doze domatesh pa lekure
75 gr ullinj te zinj pa berthama
2 luge gjelle uthull balsamico
Per salcen e ullirit:
200g ullinj te zinj
3 Sardelle
2 dege koper
Lekura e nje limori (priteni me qeruesen e patateve)
50 gr kapern (verini ne uje nje nate me perpara qe tu iki kripa e tepert)
0,2l vaj ulliri
kripe, piper nga mulliri
Specat lerini te piqen ne furren e nxehte 175°C per 30 minuta. Futini ne
nje qese plastmasi per akullin dhe lidheni qesen. Mbas gjysem ore
qerojeni specin nga lekura. (Alternative, Ne Gjermani shiten ne kavanoza
speca te kuq te pjekur ne furre dhe te qeruar.
me
Pastroni karrotat, sellerine dhe bishtajat (mund te merrni edhe bishatja
ne konserva dhe pritini ne rrathe. Lakren pastrojeni dhe priteni ne
madhesine qe ju pelqen. Qeper qerojini dhe ndajini ne 8-tsh.
Qepen dhe thelpinjte e hudhrave te paqeruara skuqini ne vaj ullori.
Pastaj hidhini me radhe karrotat, sellerine dhe bishtajat duke i skuqur
secilen nga nje minute. Ne fund hidhni edhe kalren. Hidhini kripe dhe
specin djeges te therrmuar. Hidhini lengun e perimeve dhe lereni te
marre nje vale. Kopren dhe borzilokun lidhini bashke dhe varini siper
tenxheres qe gjella te marre aromen por jo vete erezat. Tenxheren
mbulojeni me kapak dhe lereni ashtu per 5 minuta. Tashme mund te hiqni
edhe thelpinjte e hudhrave nga gjella.
Sardelet lajini mire dhe pritini ne feta te volga. Domatet verini per dy
minuta te uje te nxehte, pastaj me uje te ftohte qe tu hiqet lekura me
mire. Pastaj pritini ne copa te vogla (Mund te merrni edhe domate ne
konserva).
Specat pa lekure pritini ne copa te vogla dhe se bashku me ullinjte hidhini ne gjelle.
Hidhini kripe dhe uthull balsamiko sipas deshires. Lerini ne zjarr te avashem per 5 minuta te tjera.
Per salcen e ullirit:
Ullinjte, sardellet te copetuara, koper, lekuren e limorit, dhe kapern
perzijini se bashku dhe bejini si puré. Hidhini vaj ulliri dhe sipas
deshires kripe e piper nga mulliri. Ne cdo pjate gjelle hidhni nje luge
caji nga kjo salce.
Kjo lloj supe te garanton brenda nje jave renie ne peshe deri ne 7 kile.
Absolut tabu eshte buka, Gjerat e skuqura, alkoholi ose limonada. Pini
kafe, caj, leng frutash pa sheqer ose qumesht pa yndyre. Ne vend te
mishit, merrni mish pule pa dhjame.
Kjo lloj gjelle do me shume kalori te perpunohet nga stomaku sesa kalori
permban vete. Per kete arsye edhe fillon te biesh nga pesha. Sa me
shume te hani nga kjo gjelle, aq me shume do te bini nga pesha
Gjelle me laker: Dita e pare
Hani gjellen dhe fruta sa te doni pervec bananeve, shalqina apo pjepra.
Pini uje pa gas leng bromber (se di si i thojne ne shqip).
Gjelle me laker: Dita e dyte
Hani perime jeshile sa te doni (te konservuara apo te fresketa). Mos
hani fasule te kuqe, bizele apo misra. Ne darke mund te hani nje patate
te pjekur me margarine. Perimet te jene te gjitha pa yndyre. Sot mos
hani fruta. Mos harroni te hani gjellen me laker
Gjelle me laker: Dita e trete
Hani me gjellen fruta dhe perime sa te doni. Sot mos hani patate. Nese e
keni mbajtur dieten pa bere hile, duhet te keni rene 2-3 kile nga
pesha.
Gjelle me laker: Dita e katert
Hani sot 3 banane me qumesh pa yndyre dhe pini shume uje, aq sa te
mundni. Shoqerojeni menune me gjellen me laker. Bananet dhe qumeshti
kane shume kalori dhe trupi juaj ka nevoje per proteina dhe kalcium qe
te hiqet deshira per embelsira
Gjelle me laker: Dita e peste
Mish dhe domate: Sot mund te hani 6 domate te fresketa (ose nje doze
konserve) dhe 6 kg mish (mish pule apo peshk). Mundohuni te pini 6-8
gota uji qe te mund te shplahen te gjitha acidrat nga trupi. Mos harroni
te hani gjellen me laker
Gjelle me laker: Dita e gjashte
Mish dhe perime sa te doni. Perimet duhet te jene jeshile. Mos harroni gjellen.
Gjelle me laker: Dita e shtate
Oriz, perime, leng frutash dhe gjalle me laker
Sot duhet te peshoni 5-7 kile me pak. Nese peshoni 8 kile me pak, duhet
te beni nje jave pause para se te vazhdoni dieten perseri.