Receta Gatimi Tradicionale dhe nga Bota

Per brumin


80 gr buter

5 veze

2 te verdha te vezeve

1 maje thike levore limoni

150 gr sheqer

150 gr miell

2 luge gjelle niseshte

.............................

Perberes te tjere:

4 luge gjelle sherbet

4 luge gjelle leng portokalli

4 luge gjelle rum

175 gr zhele me shije bruznice

150 gr marmellad pjeshke

100 gr marcipan

1 luge gjelle sheqer pluhur

150 gr Fondant

150 gr marcipan

100 gr bajame te prera ne rriska

Pergaditja:

Hapi i pare:

Marrim nje tepsi 26 cm dhe e mbulojme me leter per pjekje. Shkrim buterin. Furren e ngrohim ne 200 Grad. Vezet,te verdhat e vezeve, levoren e limonit dhe sheqerin i qesim ne nje ene dhe kete ene e vendosim mbi nje tenxhere te mbushur me uje te nxeht qe eshte duke vluar dhe me mikser e rrahim masen me veze deri sa te trashe.

Miellin dhe niseshten e perzim dhe e qesim me masa nga vezet. Pastaj buterin ia qesim ngapak e ngapak dhe pastaj e qesim brumin ne tepsi dhe e lem per 30 minuta te piqet. Pasi te piqet e largojme nga furra dhe e lem qe te ftohet.

Hapi i dyte:

Peten e ndajme ne 3 pjese. Sherbetin, lengun e portokallit dhe rumin i perzim dhe me kete i lagim secilen pete te prere. Vendosim njeren pete ne nje pjate te madhe dhe e lyejm me zhelet e shkrira vendosim peten tjeter prap edhe kete e lyejm me zhelet e shkrira dhe ne fund ia vendosim peten e fundit.

Hapi i trete:

Marmelladen e perzim me 1 luge gjelle uje dhe e qesim e zim. Me 3/ e kesaj mase e lyejm gjithe torten me brush. Nga marzipani i perzir me sheqer bejme nje pete 2-3 cm te trash bejme nje rreth sa eshte torta dhe ia qesim tortes mbi.

Hapi i katert:

E lyejm me brush peten me pjesen tjeter te mbetur te marmellades dhe e lem qe te thahet.

Hapi i peste:

150 gr Fondant e nxehim pak dhe me 3/4 te saj e lyejm torten mbi.

Hapi i gjashte:

Pjese tjeter te fondant te mbetur ia qesim sheqer me ngjyre dhe e dekorojm si ne foto torten.

Hapi i shtate:

Dhe ne fund rrethin e tortes e dekorojme me fleta te bajameve qe jane te prera.