Përbërësit
Brumi:
- 1kg.miell
- 0.5L ujë
- 1 lugë gjelle krip
- 200 gr gjalpë ose 2 dl vaj
- 1 kokë lakre të bardhë mesatare
- 200 gr mazë
- 1 gotë qumshtë
- 1 lugë gjelle krip
Përgatitja:
Ujit me krip ua shtojmë miellin (së pari afër 600gr. pastaj duke i shtuar nga pak gjer sa të fitojmë brum homogjen, mesatarisht i fortë). Brumin e formuar e ngheshim dhe e ndajmë në 20-22 sopëza me madhësi të vesë, I ngjeshim një nga një kuleçët dhe I lëmë te mbuluar me picetë kuzhine 10- 20 min. Kështu brumi është i gatshëm për pite.
Lakrën e grime e zijmë 15 min. e kullojmë mirë ( e ndrydhim me duar deri sa e lëshon langun) mandej ia shtojmë një gotë qumshtë, një lugë krip dhe mazën.
Brumin e pitës e ndajme në dy vende nga 11 kuleqë. Kuleqtë i t’hollojmë dhe i reshtojmë një mbi një duke i lyer secilin me nga një lugë yndyrë . Në njërin katmerë me 11 kuleqë, që e shtrijmë mbi tepsinë e lyer me yndyrë e vendosim yçin me lakëre, pastaj sipri e shtrijmë katmerin tjeter dhe e formojmë rrethin e pites duke i bashkuar skajet e dy katmerëvë. Raseniku pjekët për afër 40 min. dhe servohët me turshi e posaqërisht domate.