Per ju miq qe ma kerkuat kete recete
.Përbërësit:
* 6 vezë
* 400 gr sheqer
* 400 gr miell
* 1 pluhur paste
* 1vanil sheqer
* 1/2 lit. ajkë
* ½ lit qumësht
* 300 gr qumësht pluhur
* 1/2 kg karamel.
Përgatitja:
Tunden të bardhat e vezëve gjersa të shkumojnë mirë. Shtohet sheqeri
për të vazhduar tundja, gjersa masa të formohet shkumë e qëndrueshme.
Shtohen të verdhat dhe vazhdon tundja. Kësaj mase i shtohet mielli i
përzier me pluhur paste dhe sheqer vanilje, duke e përzier me lugë,
gjersa masa të kompaktësohet. Brumi derdhet në tepsi. Futet në furrë të
nxehtë me temp.180 gardë Celsius që të piqet për afro 30 min. Pasi të
ftohet pak përmbyset, largohet letra. Në tepsi ku është pjekur, derdhet
ajka dhe mbi të vendoset pandispanja e pjekur. Me ½ lit. qumësht të
ftohtë, trazohet qumështi pluhur dhe pasi të përzihet mirë, në mënyrë që
mos të mbesin kokrriza qumështi, përzihet me 1 lit. qumësht të vakët.
Kjo masë qumështi (1,1/2 l.) hidhet mbi pandispanjë duke e shpuar me
piru në rast nevoje,që ta pijë mirë qumështin. Nëse karameli është
mjaftueshëm i trashë, hidhet mbi, e nëse është i hollë, mirë është ai të
qitet mbi trileqe atëherë, kur edhe shërbehet,kuptohet pasi të pritet
në katrorë.