Receta Gatimi Tradicionale dhe nga Bota

Petanik me gjize me kos dhe veze

Perberesit: 

  • 600 gr miell (Per pergatitjen e peteve)
  • niseshte per hapjen e peteve
  • 400 gr gjize
  • 3 kokra veze
  • 300 ml kos ( 1/2 gote kos)
  • kripe

                 Pregatitja:

  1. Hedhim miellin ne nje tepsi, hapim nje grope ne mes , hedhim pak kripe dhe me pak uje te vakur zeme brumin.
  2. Punojme brumin qe te zbutet dhe e ndajme ne kulec te vegjel afersisht 20-22 cope.
  3. Marrim nje kulac , e vendosim tek tavolina e punes ku kemi hedhur pak niseshte duke e shtypur me gishta hedhim dhe siper niseshte dhe me okllai hapim peten.
  4. I hapim keshtu te gjitha petet dhe i pjekim mbi nje tepsi te sheshte te vendosur mbi sobe.
  5. Mbasi i pjekim i hapim ne nje tepsi tjeter duke i vendosur njera mbi tjetren qe petet te zbuten mire.

           Per te bere mbushjen:
  1. Ne nje tas hedhim gjizen , vezet pak kripe dhe kosin. I perziejme mire derisa te behet nje mase uniforme.
  2. Marrim nje tepsi, e lyejme me vaj (ose gjalp) , 
  3. Shtojme peten e pare ,e sperkatim me mbushjen , hedhim dhe pak vaj siper dhe shtojme peten tjeter mbi te.
  4. Vazhdojme keshtu derisa te kemi vendosur te gjitha petet.
  5. Mbi peten e fundit nuk vendosim mbushje, sperkasim me vaj dhe pak kos 
  6. E pjekim per 20 minuta ne 180 grade.
 Shenim: Kete recete mund ta pregatisim edhe me pete te gatshme por jo pete te thata.