Perberesit:
- speca gogozhdare (jane speca te kuq te rrumbullaket dhe me tul )
- kripe tenxhere me
- hudhra i
- uthull e bardhe vere ose acid acetik perqendruar per turshi
- kavanoza qelqi
- Gjethe dafine
- Piper i zi kokerr
Pregatitja:
- I lajme specat, dhe i presim ne shirita duke i hequr farat si ne figure
- Vendosim ne zjarr nje tenxhere me pak uje ku shtojme nje shishe 1/2litershe uthull dhe 1luge gjelle kripe.
- E leme te vloje.
- Hedhim nje pjese te specave sa te mbulohen nga lengu dhe i leme per 2
minuta ne tenxhere.Pastaj i heqim duke i kulluar nga lengu dhe i hedhim
ne nje tepsi.
- Vazhdojme keshtu pjese-pjese derisa te gjithe specat ti kemi kaluar ne lengun me uthull e kripe.
- Verejme qe specat jane forcuar.
- I leme te ftohen per 1 ose 2 ore. Po keshtu edhe lengun.
- Mbasi jane ftohur plotesisht marrim kavanozin prej qelqi. Hedhim ne
te 2 gjethe dafine, pak piper te zi kokerr dhe vendosim me rradhe specat
ngjeshur me njeri tjetrin qe te marrin sa me shume.
- Midis tyre hedhim edhe 2 thelpinj hudha te prera. Vendosim keshtu ne kavanoza gjithe sasine e specave.
- Pastaj hedhim neper kavanoza edhe lengun sa te mbushen me leng. I
mbyllim me kapak dhe mbas disa ditesh jane gati per tu konsumuar.
Shenim : Nqs nuk do te perdorim uthull por acid acetik te perqendruar ne
tenxheren me 2 litra uje hedhim 2-3 luge gjelle acid. Luan te njejtin
rol me ate te uthulles.